Diverse soorten asperges

Verschillende soorten asperges
Er zijn 3 soorten asperge; witte, groene en paarse. In Nederland en Limburg worden voornamelijk witte asperges verkocht en geteeld. Slechts 3% van de aspergeteelt in Nederland bestaat uit groene asperges. Paarse asperges worden op zeer kleine schaal geteeld en verkocht.

Ben je benieuwd wat het verschil is tussen witte, groene en paarse asperges?

  • Witte asperges groeien in de grond, in een aspergebed, zodat ze niet in aanraking komen met zonlicht. De groene en paarse asperges groeien boven de grond;
  • Een ander verschil is dat je witte asperges goed moet schillen, van groene en paarse asperges hoef je alleen het onderste stukje af te snijden. Heb je dikke groene asperges? Dan hoef je alleen de onderste helft te schillen;
  • Witte asperges zijn mals en zacht van smaak;
  • De witte asperge is een echt seizoensproduct, volop verkrijgbaar van maart tot en met 24 juni. De groene asperges zijn krachtiger van smaak en nagenoeg het hele jaar verkrijgbaar. De paarse asperge is wat zoeter van smaak door een hoog suikergehalte en kun je prima rauw eten.

Onderstaande informatie gaat over de witte en groene asperges.

Asperges kopen
Limburgse en Nederlandse asperges zijn alleen verkrijgbaar gedurende het aspergeseizoen, van maart tot en met 24 juni. Het is mogelijk dat er vanaf februari en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn. Let dan goed op de afkomst, er wordt dan namelijk ook meer buitenlands product aangeboden.

Hoe weet je of de asperges vers zijn?

  • Verse asperges hebben glanzende stengels;
  • Als je de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijft, hoor je een piepend geluid;
  • Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn.

Hoe bewaar je asperges?
Je kunt witte asperges goed 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in! Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met kokend water.