Diverse bereidingsmogelijkheden

Verschillende soorten asperges
Er zijn 3 soorten asperge; witte, groene en paarse. In Nederland en Limburg worden voornamelijk witte asperges verkocht en geteeld. Slechts 3% van de aspergeteelt in Nederland bestaat uit groene asperges. Paarse asperges worden op zeer kleine schaal geteeld en verkocht.

Ben je benieuwd wat het verschil is tussen witte, groene en paarse asperges?

  • Witte asperges groeien in de grond, in een aspergebed, zodat ze niet in aanraking komen met zonlicht. De groene en paarse asperges groeien boven de grond;
  • Een ander verschil is dat je witte asperges goed moet schillen, van groene en paarse asperges hoef je alleen het onderste stukje af te snijden. Heb je dikke groene asperges? Dan hoef je alleen de onderste helft te schillen;
  • Witte asperges zijn mals en zacht van smaak;
  • De witte asperge is een echt seizoensproduct, volop verkrijgbaar van maart tot en met 24 juni. De groene asperges zijn krachtiger van smaak en nagenoeg het hele jaar verkrijgbaar. De paarse asperge is wat zoeter van smaak door een hoog suikergehalte en kun je prima rauw eten.

Onderstaande informatie gaat over de witte en groene asperges.

Asperges kopen
Limburgse en Nederlandse asperges zijn alleen verkrijgbaar gedurende het aspergeseizoen, van maart tot en met 24 juni. Het is mogelijk dat er vanaf februari en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn. Let dan goed op de afkomst, er wordt dan namelijk ook meer buitenlands product aangeboden.

Hoe weet je of de asperges vers zijn?

  • Verse asperges hebben glanzende stengels;
  • Als je de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijft, hoor je een piepend geluid;
  • Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn.

Hoe bewaar je asperges?
Je kunt witte asperges goed 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in! Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met kokend water.

Asperges bereiden
Snij de onderkant van de witte asperges af en leg deze 30 min in koud water. Hierdoor kunnen ze zich vol zuigen met water en zijn ze beter te schillen. Leg de witte asperges plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal asperge schilmesje. Begin 2 à 3 cm onder het kopje. Schil de asperge zorgvuldig van boven naar beneden en helemaal rond. Zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven.

Snijd vervolgens aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg. Leg de asperges in een pan met koud water, voeg er een beetje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten, met gesloten deksel, doorgaren. Op deze manier zijn de asperges zogenaamd 'beetgaar' en overheerlijk te consumeren.

Groene asperges koken gaat net iets anders dan witte asperges koken. De asperges zet je het beste eerst 15-30 minuten rechtop in koud water voordat je de asperges gaat koken. Groene asperges groeien boven de grond en deze hoef je ook niet te schillen zoals de witte asperges. Echter, het is aan te raden om de onderste helft van hele dikke groene asperges te schillen. Daarnaast hebben groene asperges een iets kortere kooktijd dan witte asperges. Groene asperges kook je afhankelijk van de dikte 3 tot 5 minuten in water met wat zout.

Inspiratie
Asperges kun je op veel manieren toepassen. Met zowel witte als groene asperges kun je alle kanten op, denk aan wokken, bakken, grillen, in een quiche of op de pizza, door een salade, op een broodje. En natuurlijk de traditionele gerechten met witte asperges zoals soep of met ham of zalm.

Kijk hieronder voor lekkere en variërende recepten.

Receptenpagina