Tapas asperge-aioli

met calamares

Bereidingswijze

  1. Kook de asperges in een bodem water met zout in 15-20 minuten gaar. Giet ze af in een zeef en laat de asperges goed uitlekken en afkoelen.
  2. Doe het zeezout met de knoflook, het citroensap en de mosterd in een maatbeker. Pureer met de staafmixer glad. Voeg het ei toe. Zet de staafmixer in de maatbeker en schenk er de olie bij. Zet de staafmixer in de maatbeker en trek langzaam omhoog, tot een gladde, lobbige aioli. Pureer ook de asperges met de staafmixer. Schep de aspergepuree door de aioli.
  3. Verhit in de olie om te frituren tot 180 oC. Bak de calamares in 2-3 minuten goudgeel en krokant.
  4. Leg de calamares en de sneetjes stokbrood op 2 tapasschalen. Zet op elke schaal een tapaskommetje asperge-aioli om te dippen.

Per persoon plusminus 585 kcal / 13 g eiwit / 38 g vet, waarvan 33 g onverzadigd / 48 g koolhydraten

Tip: Ook lekker met gegrilde grote garnalen, soepstengels omwikkeld met serranoham en rauwkost (bijvoorbeeld rode paprika) om te dippen.

Ingredienten

  • 400 gram witte asperges, geschild
  • 1 theelepel grof zeezoet
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 150 ml zonnebloemolie (olie om te frituren)
  • 500 gram calamares (gepaneerde inktvisringen)
  • 1 stokbrood